Hoe maak je een milieuvriendelijk schoonmaakplan voor je bedrijf

Hoe maak je een milieuvriendelijk schoonmaakplan voor je bedrijf
Auteur: Alissa Joosten - 25 augustus 2022 Hoe maak je een milieuvriendelijk schoonmaakplan voor je bedrijf van schoonmaakkaart.nl




Hoe maak je een milieuvriendelijk schoonmaakplan voor je bedrijf

Als bedrijf zijnde is het belangrijk om rekening te houden met het milieu bij je schoonmaakactiviteiten. Een milieuvriendelijk schoonmaakplan kan niet alleen helpen om de impact op het milieu te verminderen, maar het kan ook kostenbesparend zijn en een positieve invloed hebben op het imago van het bedrijf.

Stap 1: Inventariseer

Begin met het inventariseren van de schoonmaakmiddelen die je momenteel gebruikt en de impact die ze hebben op het milieu. Maak een lijst van deze producten en noteer de ingrediënten en eventuele waarschuwingen. Zo krijg je een goed beeld van de huidige situatie.

Stap 2: Kies milieuvriendelijke alternatieven

Op basis van de inventarisatie kun je op zoek gaan naar milieuvriendelijke alternatieven voor de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Kijk naar producten die biologisch afbreekbaar zijn en milieukeurmerken hebben. Zorg ervoor dat de alternatieven efficiënt werken en voldoen aan de behoeften van je bedrijf.

Stap 3: Maak een schoonmaakplan op maat

Een schoonmaakplan op maat is essentieel voor een milieuvriendelijke aanpak. Bepaal welke ruimtes regelmatig schoongemaakt moeten worden en welke minder frequent onderhoud vereisen. Stel een planning op waarin rekening wordt gehouden met het gebruik van de ruimtes en minimaliseer het gebruik van schoonmaakmiddelen waar mogelijk.

Stap 4: Informeer en train het personeel

Om ervoor te zorgen dat het milieuvriendelijke schoonmaakplan succesvol wordt geïmplementeerd, is het belangrijk om het personeel te informeren en trainen. Leg uit waarom een milieuvriendelijke aanpak belangrijk is en geef instructies over het gebruik van de nieuwe schoonmaakmiddelen.

Stap 5: Monitor en verbeter

Monitor regelmatig de voortgang van het milieuvriendelijke schoonmaakplan en evalueer de resultaten. Identificeer mogelijkheden voor verbetering en pas het plan indien nodig aan. Communiceer de successen naar het personeel en moedig hen aan om hun steentje bij te dragen aan een milieuvriendelijke werkomgeving.

Met deze stappen kun je een milieuvriendelijk schoonmaakplan voor je bedrijf opstellen. Vergeet niet dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken, zowel voor het milieu als voor je bedrijf.